Een Blije Business idee vindt z’n weg

Een Blije Business idee vindt z’n weg

Een Blije Business idee vindt z’n weg

“Hoogkerker bietenbier binnenkort in de schappen” kopt de Westerkrant. Het moet september 2018 zijn geweest toen ik voor het bietenbier de eerste letters op papier zette. Een idee komt je niet zomaar aanwaaien. Daar ging iets aan vooraf.

Begin 2017 ontmoette ik Feikje Kenter tijdens de Blije Business ondernemerslunch in het Floreshuis. Feikje vertelde van haar initiatief  De Krachtcentrale Hoogkerk. De missie van de Krachtcentrale was destijds: ‘Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke betrokkenheid in de wijk én elkaar versterken centraal staat.’
Als lid van de Blije Business maar ook als ondernemer sprak mij dat direct aan. Een uitnodiging om de Krachtcentrale te bezoeken liet niet op zich wachten. Wat direct opviel bij mijn bezoek was het enthousiasme en de energie van de betrokken ondernemers.
Maar waar was dat “onder één dak” ?  Dat dak was er nog niet maar zou er zeker komen vertelden ze mij. Er stond namelijk een mooi pand leeg en te koop in Hoogkerk. Het voormalige Steelande pand. Helaas lag de verkoopprijs boven het miljoen. De groep kleine ondernemers had geen dikke portemonnee. De strijd om een dak boven het hoofd werd verloren en langzaam stroomde de energie van de groep weg en daalde het enthousiasme tot nabij het vriespunt. Er moest een nieuwe impuls gegeven worden aan de groep.

Feikje Kenter, de grootste krachtbron van deze centrale en zeer gedreven met haar smaaklessen, opperde ‘wat is eigenlijk de smaak van Hoogkerk?’
En zie daar, de vonk die nodig was voor dit idee. Suikerbietenbier!  Het idee was bijna een inkoppertje. Waar is Hoogkerk bekend om? Juist, de Suikerunie en de bietencampagne. De bekende rookpluim van de fabriek, het af- en aanrijden van vrachtwagens vol bieten en de lucht van de verwerking van suikerbieten. Thuis gekomen heb ik gezocht of het überhaupt mogelijk was om een bietenbier te ontwikkelen. Persoonlijk heb ik geen verstand van brouwen van bier. Daar heb je t al. Wel een idee maar geen weg om het te realiseren. Is dat niet het punt waar veel ideeën stranden?

Dan maar doen waar je goed in bent!
Omdat ik grafisch ontwerper van beroep ben is het voor de hand liggend om een etiket te ontwerpen, deze op zomaar een flesje bier te plakken en dat te laten zien tijdens de vergadering van de ondernemers van de Krachtcentrale Hoogkerk. Spin-off uit de verkoop zou wat extra geld op kunnen leveren voor de Krachtcentrale om meer ideeën uit Hoogkerk een kans te geven. Iedereen was dol enthousiast en er stroomde weer energie. Maar ook bij hen blokkeerde het omdat ze de weg naar product bietenbiert niet kenden.
Inmiddels ging het idee van het Hoogkerker bietenbiertje rond in het dorp en kwam natuurlijk ook bij de amateur brouwers van Hoogkerk terecht. Ik wist niet dat Hoogkerk zoveel amateur brouwers had. Enthousiaste jongens (schijnt toch een mannen ding te zijn) die echt alles van bier weten. Zij hebben het recept bedacht en in een schuurtje de eerste 20 liter gebrouwen.

Het draait om netwerken en wie je kent.
Een recept bedenken voor bietenbier is geen kleinigheid. Het draait natuurlijk om de smaak. De naam zegt het al ‘suikerbietenbier’. Daar moet iets in van de suikerbiet. De jongens kenden vanzelfsprekend iemand (ook een bierliefhebber) binnen De Suikerunie en die wilden wel helpen en leverde het ‘geheime ingrediënt’. Inmiddels had Vereniging Dorpsbelangen kennis genomen van dit initiatief en wilde een proefavond organiseren in de feesttent van LetsGro alwaar het feest Hoogkerk 50 jaar dorp in Stad werd gevierd. Het netwerken loonde en iedereen wilde wel ambassadeur zijn van dit idee.

Foto: proeverij in de feesttent 50 jaar dorp in Stad van 30 oktober 2019

De proeverij was een succes. Na een tweede proef om het recept te verbeteren was het recept goedgekeurd.
Eind 2019 zijn de brouwers naar de Kamer van Koophandel gegaan om zich in te schijven als bedrijf. Brouwerij Hoogkerk was geboren. Van de eerste inleg werd op 18 februari de eerste batch van ruim 1.000 liter gebrouwen en ligt het bier binnenkort in de schappen.

Wil je het artikel uit de Westerkrant lezen? Klik dan op de link hieronder. Volg ze ook op Facebook en Instagram.

https://westerkrant.nl/ondernemers/hoogkerker-bietenbier-binnenkort-in-de-schappen/

Geef een reactie