Belang van lokaal winkelen

Belang van lokaal winkelen

Ingezonden Blog-artikel
Geschreven door Jeroen van der Zwet van Promoboer

 

Waarom is het belangrijk om lokaal te winkelen?

De coronacrisis treft ons allemaal en vooral lokale ondernemers hebben het zwaar. De horeca heeft haar deuren moeten sluiten en winkels hebben te maken met fors dalende omzet. Met het steunpakket komt de overheid deze ondernemers tegemoet, maar ook de consument kan een steentje bijdragen door lokaal te kopen. Zeker met de decembermaand in aantocht kunnen ondernemers wel het spreekwoordelijke steuntje in de rug gebruiken. De talrijke initiatieven om lokaal te kopen zijn bekend, maar waarom koopt men niet lokaal? En waarom zou je dit wel moeten doen? We bespreken het in dit blog!

Waarom winkelt men steeds minder lokaal?

De grootste reden dat men steeds minder lokale aankopen doet is de opkomst van online kopen. Deze trend is al jaren aan de gang en door de coronacrisis zorgt voor een exceptionele groei. Voor consumenten biedt online kopen verschillende voordelen: het aanbod is groter, de prijzen zijn vaak lager, het kan vanuit de luie stoel en het wordt ook nog eens de volgende dag gratis thuisbezorgd.

Waarom zou je wel lokaal moeten kopen?

Door lokaal kopen worden lokale ondernemers gesteund. Zover niets nieuws. We vinden het belangrijk om hier dieper op in te gaan, want lokale aankopen hebben ook positieve gevolgen voor diegene die de aankoop doet en de omgeving waar men leeft. We bespreken een aantal redenen om een lokale aankoop te doen.

1.     Goed voor de lokale economie

Online shoppen doen we vaak bij een grote (internationale) spelers met een groot winkelaanbod en vaak lage prijzen. Ondanks dat je hier waarschijnlijk iets goedkoper uit bent, moet je je ervan bewust zijn dat het geld als het ware uit onze economie wegvloeit. Door het doen van lokale aankopen steun je de lokale economie. Je koopt een item bij ons, het geld blijft hier én je steunt het milieu.

2.     Betere service

Lokaal kopen betekent soms iets meer betalen, maar daar krijg je vaak betere service voor terug. Ook als er klachten zijn is de lokale winkelier rechtstreeks aanspreekbaar. Je hebt daar geen ellenlange geklungel met formulieren en e-mails waarbij het vaak wachten is op een antwoord. Bovendien hebben lokale ondernemers veel kennis van de producten en kun je daar dus goed advies inwinnen.

3.     Helpt de gemeenschap

Hoewel dit in eerste instantie niet vanzelfsprekend lijkt, help je door lokaal te kopen indirect jezelf, de buurt waar je woont en de gemeenschap waar je leeft. Lokale aankopen zorgen er namelijk voor dat het geld in de buurt blijft. Daardoor neemt bijvoorbeeld de welvaart voor de mensen om je heen toe en blijft de sportvereniging in ontwikkeling door lokale sponsors die meer geld ter beschikking stellen.

4.     Minder slecht voor het milieu

Over het algemeen maken lokale bedrijven gebruik van minimale transport- en verzendketens. Dat betekent minder vervuiling op meerdere vlakken. Ze verbruiken niet alleen minder energie en brandstof, maar kopen ook lokale producten in, die weer een positief effect hebben op andere lokale ondernemers.

5.     Extra beleving

Ruiken, voelen, passen en advies krijgen over geur, kleur of stijl: die beleving krijg je niet via je schermpje, maar wel door lokaal winkelen. Bovendien ben je onder de mensen en lekker even weg van thuis. Dat kan een hele verademing zijn, nu we leven in een maatschappij waar we vaak aan onze smartphone zijn gekluisterd.

6.     Meer werkgelegenheid

Lokale winkeliers die goede zaken doen zorgen relatief gezien voor meer werkgelegenheid. Meer omzet biedt uitbreidingsmogelijkheden. We helpen dus niet alleen bestaande banen te behouden, maar ook om nieuwe banen te creëren. Steeds meer lokale ondernemers hebben een webshop, dat vergroot de kans op een lokale aankoop en zorgt tegelijkertijd voor meer werkgelegenheid.

Conclusie: Lokaal kopen is een goed idee

Lokaal kopen is altijd een goed idee, maar in coronatijd nog nét ietsje meer. Je steunt zo niet alleen de plaatselijke winkeliers, maar zoals gezegd ook de gemeenschap en zorgt dat het gebied waar je leeft aantrekkelijk blijft en in ontwikkeling blijft.

Doe jij je aankopen voor Sint, Kerst en eindejaar dit jaar ook bewust bij lokale ondernemers? Het zal enorm gewaardeerd worden, want samen zorgen we ervoor dat winkels en horeca de crisis zo goed mogelijk doorkomen, dat onze winkels aantrekkelijk blijven en werknemers hun baan behouden.

Ga je toch liever voor het gemak van online winkelen en wil je vanwege corona het bezoek aan winkel beperken? Goed nieuws: veel lokale ondernemers hebben ook een website! Hebben zij toch niet wat je zoekt, dan kun je altijd nog verder kijken…

Gastblog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

 

Geef een reactie